Alder fra 8-17 år (max.
30 elever)
Øvedag: Mandag kl. 18-20 (+ øveweekender)
Se kalender her
Tilmeldingen til ventelisten KLIK HER
Pris kr. 1200,- for hele sæsonen
reg 5326 konto 0257549
CVR-nr. 29871639
Yderligere oplysninger fås på Tlf.: 26122122 eller via mail: kontakt@blikfang.com
Hvad vil det sige at gå i Zebragruppen?
Vallensbæk Børneteater startede i 1984 og du kan under Galleri se billeder fra dengang og til nu.
I løbet af en sæson afholder vi Gysernat som er en slags totalteater/spøgelsestog hvor man bliver ført rundt i små grupper. Omkring jul har vi juleafslutning med hygge og pakkelege. I starten af året holder vi fastelavns fest, hvor alle er udklædte og der er lege, tøndeslagning og gaver til bedste udklædte. Omkring april måned spiller vi så vores hovedforestilling som vi har øvet på siden november. Da vi har et stort hold, forsøger vi at spille teaterstykker hvor alle kommer til at sige noget (hvis de vil). De elever der får de store tale roller i stykkerne er nogle vi vælger, og det gør vi ud fra hvem der vil kunne bære de store roller. Så man skal være opmærksom på at hvis man er helt ny elev på en 8-9 år, skal man ikke forvente at få hovedrollen i stykket.
At der f.eks. er mødepligt til at øve weekenderne, er en anden ting. At en fra klassen holder fødselsdag lige den lørdag, at man skal ud og købe konfirmationskjole eller at faster Anna bliver 82 år er ikke grunde til at ikke møde op. Opkast, diarré og feber er gode grund. Og det er ting som disse man bør tænke på, når man starter i Zebragruppen, for måske er en klasse eller familiefødselsdag vigtigere, jamen det er helt i orden, men så kan det være man skal gå til noget andet end teater, for når vi står til øveweekenden og skal lave en gennemspilning med 30 skuespillere og der kun er 21 børn, så kan det ikke fungere.
I Zebragruppen er der en lønnet dramalærer/instruktør; derudover er der to tidligere elever der hjælper til i undervisningen og som begge er frivillige og ulønnede. Ingen af dem har en pædagogisk uddannelse, men alle tre brænder for en fælles ting og det er at lave teater. Så derfor er Zebragruppen heller ikke for alle, vi har ikke ressourcer til at tage særlig hensyn til børn, der kan have det svært eller har brug for noget ekstra.
Vi presser ikke børn, der ikke har lyst, det gælder både i undervisningen og forestillingerne. Man skal være tryg for at stille sig op foran andre. Så det er en af de elementer vi arbejder med i den daglige undervisning og vi oplever så tit at stille eller generte børn blomstre op, får selvtillid og en ro og styrke efter at have gået til teater. Det overfører de så også andre steder; men det ses især i deres skolearbejde.
Alle 30 kan desværre ikke være hovedrollen hver gang....
Man kan måske sammenligne det lidt med at gå til en sport. Hvis man er bange for bolden, sætter træner i håndbold, sikker ikke ens barn til at være målmand, eller hvis man ikke er særlig god til at skyde på mål, bliver man sikkert heller ikke fodboldholdets angriber. Det betyder jo ikke at man ikke kan få lov til at gå til håndbold eller fodbold og være med når der skal spilles kampe. Måske bliver man aldrig topspiller på landsholdet, men hvis man har det sjovt og hygger sig med sine venner, er det så ikke det vigtigste?
Når der vælges roller til en stor forestilling, er det mig og Dorthe der bestemmer. Man må dog gerne komme med sine ønsker selvom det aldrig vil være muligt at opfylde alles ønsker. Vi ser dels på elvens talent, men også om han/hun kan fylde rollen ud vi vælger. Vi spiller i en meget stor sal og alle år har vores værste fjende været at folk ikke kan høre hvad der bliver sagt, det kræver derfor at man kan tale højt nok. Det er ikke nemt især ikke hvis man kun lige er rundet i 8-9 år. Derfor er det meget sjældent at nye elever der starter i Zebra Gruppen får det store taleroller.
Jeg ved dog at i disse X-factor/talentshows tider, at alle gerne vil være hovedrollen og meget på scenen, jeg prøver derfor at skrive stykkerne således, at selvom man måske kun siger 2-3 ting i hele stykket, så er man alligevel ret meget på scenen.
Jeg tror man måske mere skal fokusere på den tid man er på scenen. F.eks. i stykket fra 2013 Den Mørke Krystal var der en lille kort scene med nogle festglade Podlinger der snakkede volapyk, selvom de måske kun var med i en lille bitte del af forestillingen, var det dem folk snakkede om i pausen og efter forestillingen. De havde ikke den store indflydelse på handlingen, var ikke på i ret lang tid, men den tid de var på udnyttede de 6 elever til fulde og det gjorde at man lagde mere mærke til dem end de elever der var på scenen næsten hele stykket igennem.
Teater er sjovt; men ikke for alle
I vores teatergruppe er der børn fra 8 til 16 år og mange forskellige børn, nogle går til zebra fordi de har en drøm om at blive skuespillere engang, andre fordi de synes det er sjovt at lave teater og drama og andre fordi der er et godt venskab i gruppen. Der skal være plads til alle og derfor tolereres mobning på ingen måde og er også grund til at elver kan blive bedt om at holde op.
Der skal være plads til alle i zebra og alle skal opføre sig ordenligt og tale pænt til hinanden.
Vi har desværre oplevet at det nogle gange er forældres ønske højere end barnets ønske, og vil optager ikke børn i gruppen der ikke har lyst til at gå til teater. Man skal være positiv, deltage i undervisningen, hjælpe og støtte sine med-skuespillere og ikke mindst have lysten til at lave teater og drama. Er den ikke til stede vil vi anbefale man prøver at melde sit barn til noget andet.
Når man starter som ny kan det selvføglelig godt være ret overvældende eftersom der er 30 børn i gruppen fra 8 til 16 år. Man bliver dog ikke presse til at skulle noget man ikke lige har mod på når man lige er startet, lysten er vigtig og man kan faktisk også lære rigtig meget af at se de andre elever på gulvet.
Forældre
Det kræver min. 10 timers frivillige arbejdet at være forældre i den store zebragruppen (8-16 år) Det kan være man gerne vil sy kostumer, bygge scenografi, lave rekvisitter eller hjælpe i det daglige (om mandagen 18-20) eller til øveweekenderne.
Forestillingerne
Udover de 10 timer som det kræves af fortæller kræves det også lidt tid omkring vores forestillinger. Der bruges et par timer på at stille op weekenden før vi spiller og en lille time at pille det ned igen. Der skal bages lækre kager til teatercaféen og der skal bruge nogle forældre til at stå i caféen og indgangen samt indkøb af øl og vand m.m. til caféen.
Replikker og roller
En anden ting handler om fremmøde, det er utrolig svært at øve teater hvis man
mangler nogle, og det kan mærkes hvis en eller flere ikke kommer flere gange i
træk. Det er meget svært for de andre elever at spille deres rolle, hvis man
hele tiden mangler den person der man skal snakke med eller som siger replikken
før en.
Bliver fraværet for voldsom kan det ske at man mister sine replikker, eller man
bliver taget ud af scener.
Eleverne er selv med til at skrive og finde på deres replikker, så hvis vi øver
scene 7 hvor f.eks. Rikke er med i og hun ikke er der, ja så får hun altså ikke
nogen replikker i scene 7. Hun er dog stadig på scenen. Så det betyder også at
hvis man kommer hver mandag kan man skrive sin rolle større.
Især til øve weekenderne bliver der rykket, og vi har før oplevet at en elev
har været på ferie og misset to øve weekender og derfor kun havde to replikker
i starten af stykket og en i slutningen.
Hvis man ikke kan deltage i en eller flere af dagene hvor vi opføre stykket
skal I med det samme komme og fortælle mig det. Det betyder ikke at man ikke
kan være med i stykket men at vi skal kunne skrive stykket således at det ikke
vil påvirke de andre den dag hvor han/hun mangler.
Årets Zebra
I Zebragruppen er det at være en god ven utroligt vigtigt, ligesom
det er lige så vigtigt at kunne samarbejde på tværs af aldre og køn. Når
der opsættes store forestillinger er det altafgørende at kunne hjælpe
hinanden ellers kan det ikke lykkes. Nogle skal have hjælpe til at
flytte på scenografi andre til at nogle står klar med rekvisitter eller
nogle skal have hjælpe til at skifte kostume da de ofte kun har et
øjeblik fra den ene rolle til den næste.
Alt dette er vigtigt og hvert år udnæves der en elev som har udvist alt dette og mer til. Det er eleverne selv der vælger Årets Zebra ved en afstemning.
Eleven der får titlen får også den ære at have vores flotte vandrepokal til at stå derhjemme i et helt år.
Se hvem der tidligere har vundet prisen her: Årets Zebra
Dramalærer/instruktør
Nicoline L. Roos
mail: kontakt@blikfang.com & mail@blikfang.com
tlf: 26122122
(du kan se mere om Nicoline på hendes hjemmeside Blikfang)